ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Το 2020 ήταν η Χρονιά του Κολάζ

Τον τελευταίο χρόνο περίπου, ξεπηδούν στο (ελληνικό) ίνσταγκραμ ολοένα και περισσότερα ακκάουντ αφιερωμένα στην τέχνη του κολάζ. Το βρίσκω συναρπαστικό. Έχοντας ξεκινήσει να ασχολούμαι γύρω στο 2013, θυμάμαι να αντλώ έμπνευση μόνο από το Rookiemag και την Eugenia Loli, άντε και από τα κολάζ του Ελύτη, που κάπου μας τα έδειξαν στο σχολείο. Δεν ήταν πάντα ένα χόμπι με τόση ορατότητα· για να παράξεις καλλιτεχνική εικόνα έπρεπε να είσαι βασικά της ζωγραφικής, αλλιώς «δεν έπιανε το χέρι σου».

Πλέον, φαίνεται να έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα ατόμων που αναγνωρίζουν το κολάζ ως εκφραστικότατο μέσο και το επιλέγουν για να περάσουν την ώρα τους (εντός και εκτός καραντίνας), για να οπτικοποιήσουν στίχους, κοινωνικοπολιτικά μηνύματα, για να απασχολήσουν τα χέρια τους.

Παρέα με το φέλοου κολάζ γκερλ, την Αστέρω, ξεχωρίσαμε μερικά μόνο από τα εν λόγω ακκάουντ, τα ρωτήσαμε σχετικά με το αγαπημένο μας χόμπι και μας απάντησαν και τα ευχαριστούμε πολύ.

Πώς ξεκίνησες να κάνεις κολάζ;

kolazmeni: Ξεκίνησα με αφορμή την πρώτη καραντίνα, για να περνάω την ώρα μου κατά κύριο λόγο και να γίνει λίγο πιο δημιουργικός ο χρόνος μου, αλλά μετά βρήκα αρκετό ενδιαφέρον στην όλη διαδικασία, οπότε άρχισα να ασχολούμαι πιο τακτικά και να πειραματίζομαι περισσότερο. Γι’ αυτό άλλωστε δημιούργησα τον λογαριασμό στο Instagram, ώστε να κοινοποιήσω αυτά που φτιάχνω και να μεταβιβάσω αυτή τη διάθεση ίσως και σε άλλα άτομα.

yiannis.collages: Τα κολάζ τα πρόσεχα και τα θαύμαζα καιρό, αλλά κυρίως αναρωτιόμουν πόσο δύσκολο είναι κανείς να τα φτιάξει. Μετά την πρώτη καραντίνα, απέκτησα photoshop, οπότε αποφάσισα να το δω στην πράξη. Έψαξα βιντεάκια στο youtube για να εξασκηθώ στο photoshop και από κει συνέχισα να πειραματίζομαι και να αποτυπώνω τις ιδέες μου με αυτόν τον τρόπο.

ftiaxnwcollage: Θυμάμαι, πιο μικρή που ήμουν, έβλεπα μια ταινία, στην οποία ο κύριος χαρακτήρας έφτιαχνε κάτι πολύ εντυπωσιακά κολάζ. Μου φαινόταν, όμως, πολύ δύσκολο για να το προσπαθήσω και εγώ, οπότε απλά το είχα στο μυαλό μου. Το 2018 είδα την απίστευτη δουλειά του mr.babies και πήρα την απόφαση να ξεκινήσω να…φτιάχνω κολάζ.

kollaz.aliteia: Εεεεεμ, κάπου δυο χρόνια πριν, άρχισα να κολλάω με απροσδιόριστο τρόπο άκυρα χαρτάκια που έβρισκα από εδώ και από εκεί. Όσο ήμουν erasmus, άρχισα να κάνω κανονικές συνθέσεις, κυρίως πιο προσωπικές, γιατί στη Γαλλία έπαιζε πάρα πολύ έντυπο υλικό, περιοδικά, φυλλάδια κ.τ.λ. και ήταν όλα πανέμορφα! (Και δωρεάν!) Ξεκίνησα με ό,τι έβρισκα σε μουσεία, γκαλερί, πλατείες, καφέ…Το σημείο που κατάλαβα ότι με ψήνει πολύ ήταν όταν έκανα δώρο σε μια καλή φίλη ένα βιβλιαράκι γεμάτο κολλάζ που είχα φτιάξει από φωτογραφίες και εμπειρίες που είχαμε μαζί. Οι καλές μου φίλες ήταν που με ενθάρρυναν να συνεχίσω και τελικά να τα ανεβάσω στο ίνσταγκραμ.

heythatscollage: Ήταν μια περίοδος γύρω στην πρώτη καραντίνα που άρχιζα να βλέπω πολλά κολάζ να τριγυρίζουν στο ίνσταγκραμ κι από την πρώτη στιγμή μού τράβηξε το ενδιαφέρον αυτός ο τρόπος δημιουργίας και μάλλον εκείνον τον καιρό είχα ανάγκη να πειραματιστώ με μια άλλη μορφή έκφρασης πάνω σε κάτι με το οποίο δεν είχα ασχοληθεί ποτέ. Ίσως και να ήταν μια διέξοδος για να επιβιώσω στον εγκλεισμό.

Ντίτζιταλ και αναλογικό. Έχεις πειραματιστεί και με τα δύο; Ποιο προτιμάς;

kolazmeni: Στην αρχή επέλεξα τον κλασικό τρόπο, κόψιμο και ράψιμο εικόνων και κειμένων σε χαρτί, αλλά είδα ότι με τα digital κολάζ έχω πολλές περισσότερες επιλογές και πολλούς τρόπους και μέσα επεξεργασίας, συνεπώς περισσότερες ιδέες να υλοποιήσω! Άρα προτιμώ αυτό με διαφορά!

yiannis.collages: Μέχρι ώρας, έχω ασχοληθεί και πειραματιστεί μόνο με το digital collage. Θαυμάζω το αναλογικό, αλλά αισθάνομαι ότι χρειάζεται μεγαλύτερη δεξιοτεχνία και χρόνο σε σχέση με το ψηφιακό. Ωστόσο κάποια στιγμή θέλω σίγουρα να το δοκιμάσω, να δω τις απαιτήσεις και να πειραματιστώ.

ftiaxnwcollage: Η αλήθεια είναι ότι έχω πειραματιστεί και με τα δύο, αλλά μάλλον το digital δεν είναι τόσο για μένα. Ωστόσο θεωρώ πως και τα δύο έχουν τα καλά τους, όπως και τις δυσκολίες τους. Προσωπικά, όλα όσα έχω φτιάξει είναι αναλογικά.

kollaz.aliteia: Είμαι all the way αναλογικό, έτσι ξεκίνησα κιόλας, αν και κάνω και ψηφιακά και βλέπω να έχουν πέραση…τα αγαπημένα μου από τα δικά μου ωστόσο αρχίζουν να είναι αυτά που είναι συνδυασμός και των 2.

heythatscollage: Ξεκίνησα με digital, γιατί ένιωθα πιο οικεία με το Photoshop σε σχέση με οτιδήποτε χειρωνακτικό. Στο digital έχεις άπειρες επιλογές και δυνατότητες επεξεργασίας και το κυριότερο (για έμενα), με ένα κλικ μπορείς να αλλάξεις ό,τι θες χωρίς να έχει φθαρεί τίποτα στο κολάζ σου (ιδανική επιλογή για τους ανθρώπους με φόβο δέσμευσης). Το αναλογικό, από την άλλη, έχει τη μαγεία και την ευχαρίστηση του κόβω-κολλάω, απαιτεί περισσότερη συγκέντρωση κι αποφασιστικότητα και ζεις με το ρίσκο να καταλήξεις να φτιάχνεις κάτι που ίσως το λατρέψεις ή το μισήσεις χωρίς την επιλογή της επανεκκίνησης, επίσης όλα όσα κάνεις είναι κατευθείαν χειροπιαστά. Θα επιλέξω το αναλογικό, γιατί από τότε που το έπιασα έχω ξεχάσει το digital

Πώς είναι η διαδικασία εύρεσης εικόνων για εσένα και πώς η διαδικασία δημιουργίας; 

kolazmeni: Η αναζήτηση εικόνων είναι το αγαπημένο μου κομμάτι στη διαδικασία σύνθεσης. Συνεχώς βρίσκεις κάτι καινούριο, κάτι που θα σου δώσει μια παραπάνω ιδέα για μελλοντική χρήση, ανακαλύπτεις κι άλλους καλλιτέχνες που ασχολούνται με τα κολάζ και σου δίνουν έμπνευση. Η ανάμειξη των φωτογραφιών, τα κείμενα, τα χρώματα, η επεξεργασία γενικά όλων αυτών, είναι ίσως το πιο «δύσκολο» κομμάτι μέχρι να βρεις μια συνοχή, όχι απαραίτητα ομοιόμορφη, αλλά να ταιριάξουν όλα σε ένα σύνολο και να περάσεις το μήνυμα που θέλεις ή να φτιάξεις κάτι που εν τέλει θα σου αρέσει.

yiannis.collages: Οι εικόνες που χρησιμοποιώ τις περισσότερες φορές στα κολάζ μου είναι φωτογραφίες που έχω τραβήξει ο ίδιος, είτε τοπία είτε πρόσωπα. Εάν δε χρησιμοποιήσω δικές μου εικόνες, ψάχνω φωτογραφίες και εικόνες που ταιριάζουν στην ιδέα και το μήνυμα που θέλω να αποτυπώσω. Μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο η αναζήτηση, αλλά είναι και αυτό κομμάτι της δημιουργίας. Η κατασκευή του κολάζ είναι κάτι που απολαμβάνω πολύ μέσα στη μέρα. Μπορεί να πάρει από μισή ώρα μέχρι και πολύ παραπάνω, ανάλογα το ψάξιμο και τις δοκιμές. Σίγουρα, όμως, είναι κάτι που με χαλαρώνει και με ευχαριστεί τρομερά.

ftiaxnwcollage: Αυτό που μ’ αρέσει στο κολάζ είναι ότι είμαι ελεύθερη να κάνω ό,τι περάσει από το μυαλό μου. Δεν υπάρχουν λάθη, ούτε κανόνες. Ξεφυλλίζω περιοδικά και, άμα μου τραβήξει μια εικόνα την προσοχή, την κόβω! Αυτό το κομμάτι θα έλεγα πως είναι το πιο εύκολο (αν διαθέτεις αρκετό υλικό για να κόψεις). Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι στη σύνθεση αυτών των εικόνων. Άλλες φορές βγαίνει τελείως αυθόρμητα, αλλά άλλες πρέπει να δοκιμάσεις πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς μέχρι να σιγουρευτείς ότι αυτό που έχεις κάνει σε εκφράζει. Το background είναι αυτό που με δυσκολεύει περισσότερο.

kollaz.aliteia: Στα αναλογικά μου κολλάζ χρησιμοποιώ πάντα ό,τι βρω ήδη εκτυπωμένο. Μου αρέσει που με περιορίζει, αλλά ταυτόχρονα μου προσφέρει μια βάση. Κάποιες φορές έχω εκτυπώσει και φωτογραφίες που έχω βγάλει η ίδια και τις χρησιμοποιώ. Αλλά είναι βασικό για μένα να δουλεύω με αυτά που βρίσκω και όχι να εκτυπώνω δικά μου, το έχω βάλει σαν αρχή κάπως, χαχα. Η διαδικασία δημιουργίας είναι νομίζω τόσο χαώδης όσο και το αποτέλεσμα. Ξεκινάω καθαρά με γνώμονα το αισθητικό κομμάτι, βρίσκω αποκόμματα που μου κάνουν «κάτι» και απλά τα κολλάω αυθόρμητα. Στην πορεία, αρχίζω και το σκέφτομαι περισσότερο και κάνω πειραματισμούς ή δίνω διαφορετικού είδους νοήματα από αυτά που μπορεί να είχα σκεφτεί, οπότε προκύπτουν και οι ανάλογες συνθέσεις.

heythatscollage: Συνήθως, η διαδικασία ξεκινάει με ένα ξεφύλλισμα σε περιοδικά, εφημερίδες, εικαστικά βιβλία. Τα κολάζ μου τις περισσότερες φορές έχουν διάφορα quotes που παίρνω είτε από αγαπημένα τραγούδια, είτε από αγαπημένα ποιήματα. Εάν θέλω κάτι συγκεκριμένο, καταφεύγω στο ίντερνετ και στη συνέχεια εκτυπώνω ό,τι χρειάζομαι. 

Από πού αντλείς έμπνευση για τις συνθέσεις που φτιάχνεις;

kolazmeni: Οι πρώτες σκέψεις που με ώθησαν στα κολάζ ήταν το να περνάω μέσα από την τέχνη κάποιες απόψεις μου, κυρίως πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου, και, αν κρίνω από τα όσα συμβαίνουν σήμερα, ήταν μια πολύ καλή αφορμή. Αλλά στη συνέχεια, μου άρεσε η ιδέα της προώθησης κι άλλης τέχνης μέσα από τη δική μου, οπότε πειραματίστηκα με την ποίηση και την λίγο πιο «αναχρονική» δομή των κολάζ. Παρέμεινα, παρ’ όλ’ αυτά, στις πιο πολιτικοποιημένες συνθέσεις, καθώς πρόκειται για πράγματα που αφορούν όλα μας και συμβαίνουν παντού και καθημερινά.

yiannis.collages: Η έμπνευση, όταν ξεκίνησα να φτιάχνω τέτοιες συνθέσεις, ερχόταν από τους δικούς μου ανθρώπους, του φίλους και τις φίλες μου. Ήταν τα κεντρικά πρόσωπα των κολάζ και ήταν αφιερωμένα σε αυτούς. Πλέον, προσπαθώντας συνεχώς να πειραματίζομαι, ψάχνω έμπνευση σε πράγματα που με αγγίζουν, που έχουν νόημα για μένα, σε στίχους, σε λέξεις, στη μουσική, στις ίδιες τις εικόνες. Ψάχνοντας για έμπνευση, παρατηρώ τη δουλειά καλλιτεχνών, βρίσκω τι μπορώ να κρατήσω και τι να διαμορφώσω με βάση τη δική μου αισθητική. Προσπαθώ να χρησιμοποιώ το υλικό με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, αλλά να διατηρώ ένα προσωπικό ύφος σε ό,τι φτιάχνω.

ftiaxnwcollage: Όπως ανέφερα και προηγουμένως, ο mr.babies ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που εκτίμησα και από τους οποίους άρχισα να παίρνω έμπνευση, όπως και ο the.daily.splice. Μπορεί να εμπνευστώ και από μια ταινία ή μια έντονη κατάσταση που επικρατεί και μου προκαλεί διάφορα συναισθήματα. Εκτός από τα αυθόρμητα, μου αρέσει να απεικονίζω και όσα βρίσκονται στο μυαλό μου. Το σουρεάλ μας εκφράζει απόλυτα.

kollaz.aliteia: Μεγαλύτερή μου έμπνευση έχουν αποτελέσει εξώφυλλα άλμπουμ. Τα πρώτα κολλάζ που έκανα βασίζονταν στο «Fire of Love» των Gun Club και στο «English civil war» των Clash. Επιπλέον, επηρεάζομαι πολύ από την αισθητική που έχουμε ως παρέα με τις φίλες μου, με τις οποίες πρόσφατα ξεκινήσαμε να κάνουμε συνεργατικές δουλειές ως hot pot collective.

heythatscollage: Η έμπνευση μου έρχεται από οτιδήποτε μπορεί να δω σε φωτογραφίες, ταινίες ή ακόμα και σε μια βόλτα όπου κάτι θα μου τραβήξει πολύ την προσοχή αισθητικά. Κατά κύριο λόγο, όμως, τα κολάζ μου είναι βιωματικά και συναισθηματικά, σε συνδυασμό με την προσωπική μου αισθητική από τα διάφορα ερεθίσματα που μπορεί να έχω δεχτεί την εκάστοτε περίοδο. Τις περισσότερες φορές, σηκώνομαι να φτιάξω μία σύνθεση, όταν έχω συσσωρευμένα συναισθήματα ή σκέψεις που θέλω να τους δώσω μορφή. 

Ποια είναι τα αγαπημένα σου έργα κολάζ από δουλειά δική σου και άλλων;

kolazmeni: Γενικά, μου αρέσουν όλοι οι λογαριασμοί που έχω ανακαλύψει μέχρι στιγμής και έχω δει τη δουλειά τους και βλέπω πολλά άτομα να ασχολούνται και να δημιουργούν. Ίσως μου κινούν περισσότερο το ενδιαφέρον αυτά με πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς, τα αναλογικά κολάζ επίσης, που συνδυάζουν ανομοιόμορφες εικόνες, και αυτά που αναφέρονται σε επίκαιρα θέματα, με τα οποία έχω προτιμήσει να ασχοληθώ και εγώ. Από τα δικά μου έργα, ως αγαπημένα θα έλεγα αυτά που έχω φτιάξει τον τελευταίο καιρό, καθώς έχω υιοθετήσει έναν πιο σταθερό τρόπο και μοτίβο, οπότε θεωρώ ότι είναι καλύτερα σχεδιαστικά.

yiannis.collages: Από τις δικές μου συνθέσεις σίγουρα ξεχωρίζω τα κολάζ που είναι αφιερωμένα στους δικούς μου ανθρώπους, αλλά και τα πιο πρόσφατα που συνδυάζουν την αισθητική μου και το μήνυμα ή την αίσθηση που θέλω να περάσω όπως τα ακόλουθα:

Κάθομαι με τις ώρες και θαυμάζω τη δουλειά άλλων, τη δημιουργικότητά τους και την ευφυΐα πίσω από τη σύνθεσή τους. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιους σίγουρα είναι η Δανάη Γκόνη (danaigkoni), η sstergides και το ftiaxnwcollage.

 
ftiaxnwcollage: Αυτά είναι κάποια από τα αγαπημένα μου κολλάζ: 
kollaz.aliteia: Ίσως να μην είναι πολύ αντικειμενικό, αλλά αγαπώ τα κολλάζ (αυτό και αυτό) που είχαν κάνει οι φίλες Θένια και Τζο για μια εργασία τους πάνω στην πλατεία Αριστοτέλους! Από δικές μου δουλειές, τις αγαπώ όλες εξίσου, χαχαχα! Αλλά λατρεύω αυτό, γιατί έχει συναισθηματική αξία.

heythatscollage: Από δική μου δουλειά είναι αυτά τα τέσσερα:Αγαπημένα κολάζ από άλλες δουλειές:
@celeste_collages


@asteroeidhs

@kolazmeni

@stuckonsurvival

@colawcollage

@zarka.art
@christantonellis

Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά για τις απαντήσεις τους!


επιμέλεια: Σελέστ και Αστέρω
artwork: Γεωργία Ζάχαρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *