ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Όταν τελειώσει η καραντίνα·

Όταν τελειώσει η καραντίνα, τα πράγματα θα είναι αλλιώς. Θα έχω διαβάσει όλο το Πόλεμος κι Ειρήνη, παρότι δεν το διάβασα ποτέ, παρότι κάθε μέρα που βλέπω τις ειδήσεις μπερδεύομαι περισσότερο για το τι είναι πόλεμος και ξεχνάω σίγουρα το τι είναι ειρήνη. 

Όταν τελειώσει η καραντίνα, πιθανώς να είμαι 47 ετών και φαλακρός και πλήρως συμβιβασμένος και ίσως να λέω ατάκες όπως «όλα για κάποιον λόγο γίνονται». 

Όταν τελειώσει η καραντίνα, δεν θα μαγειρέψω ξανά ποτέ και δεν θα τρώω πια μόνος και δεν θα κάθομαι σ’ απόσταση από τον διπλανό μου. Θα τους αγκαλιάζω όλους, δεν θα έχω θέματα προσωπικού χώρου, κάθε μέρα θα μπαίνω στον ηλεκτρικό και θα ζητάω από αγνώστους να με πατάνε ή να με φτύνουν στο πρόσωπο, θα είμαστε τότε όλοι εμβολιασμένοι, άλλωστε, η καραντίνα θα έχει τελειώσει. Όταν τελειώσει η καραντίνα, θα κάνω πολλά ταξίδια, συνεχώς, η ζωή μου θα είναι μια περιπετειώδης yogi περιπλάνηση γεμάτη ανθρώπους και εμπειρίες που θα νοηματοδοτούν την κάθε μου μέρα. 

Όταν τελειώσει η καραντίνα, θα έχω μάθει να μιλάω άπταιστα τρεις διαφορετικές γλώσσες, θα ξέρω να φτιάχνω δικά μου μακραμέ από τις τρίχες του εφηβαίου μου, καθώς και φρέσκα ζυμαρικά με αλεύρι ολικής, θα έχω αλλάξει τόσο, όταν τελειώσει η καραντίνα, γιατί θα έχω μεγαλώσει και θα πρέπει να έχω σκεφτεί τι σκατά θα κάνω με τη ζωή μου. 

Όταν τελειώσει η καραντίνα, δεν θα φοβάμαι τόσο, δεν θα σκέφτομαι τι μπορεί να συμβεί στους δικούς μου, γενικά δεν θα σκέφτομαι, θα πηγαίνω πάλι σε μπαρ και σε πάρτυ και σε συναυλίες και σε καφέ και στο θέατρο και στο σινεμά και σε ομαδικά όργια, σε τελετές παραθρησκευτικών οργανώσεων, στο γήπεδο, στα μπουζούκια, σε κόντρες στην παραλιακή και κάθε Κυριακή στην εκκλησία, φυσικά. Μόνο στο σουπερμάρκετ δεν θα πηγαίνω. Δεν θα ξαναπάω ποτέ. 

Όταν τελειώσει η καραντίνα, θα σε έχω πια ξεχάσει.

Όταν αυτή η καραντίνα τελειώσει, η αστυνομία θα είναι πλέον μέσα στη σχολή μου κι ενίοτε στο σπίτι μου, όπου θα έρχονται να με ελέγχουν τακτικά αν ήμουν φρόνιμος κι εγώ θα τους ζητώ ευγενικά να βγάζουν τα παπούτσια τους και να απολυμαίνουν προσεκτικά τα όπλα τους, γιατί θα φοβάμαι ακόμα κάπως για τα μικρόβια, τους ιούς και τη διάρκεια ζωής τους πάνω στις σκληρές επιφάνειες. 

Όταν τελειώσει η καραντίνα, θα τα σκεφτόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε, δεν θα κάθομαι στο κρεβάτι όλη μέρα νιώθοντας ενοχές που δεν ήμουν «παραγωγικός» και δεν θα νιώθω τόσο εξουθενωμένος, θα έχω διάθεση για αστεία και συνωστισμό. 

Όταν τελειώσει η καραντίνα, θα σ’ έχω ξεχάσει. Εντελώς. 

Όταν όλο αυτό τελειώσει, το εθνικό σύστημα υγείας θα έχει αναπτερωθεί, όπως και το ηθικό μας, οι συνθήκες θα είναι πολύ διαφορετικές, αλλά θα είμαστε όλοι ακόμη πολύ άνεργοι, εκτός αν έχουν πεθάνει αρκετοί συνταξιούχοι κι έτσι κάπως βολευτούμε. 

Όταν τελειώσει η καραντίνα, θα σ’ έχω ξεχάσει. 

Τότε όλοι θα στέλνουμε μηνύματα στο 13033 χωρίς αριθμό μετακίνησης, μόνο emojis, καρδούλες κι ελληνικές σημαίες ή κάτι που να μπορεί να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μας προς τη κυβέρνηση. Έπειτα, θα μας στέλνουν πίσω ένα δωρεάν ringtone, τον κωδικό ανανέωσης μονάδων για το καρτοτηλέφωνό μας και θα μας επαινούν που αντιμετωπίσαμε με σοβαρότητα την «ατομική μας ευθύνη». 

Κι έτσι θα είμαι ευτυχισμένος κι εγώ, όπως όλοι.  

Όταν τελειώσει η καραντίνα, η ζωή θα μπορεί να συνεχιστεί και να επιστρέψει στην κανονικότητα. 

Θα μοιάζουν όλα να είναι ίδια, μα τα πάντα θα έχουν αλλάξει. 

κείμενο του Γιώργη Χ.
σχέδιο της Kravv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *