ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ & ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ

Μερικά Θραύσματα μιας Πραγματικότητας

Ποτέ δεν μου άρεσε ιδιαίτερα η παραλία. Πολλή ζέστη, πολλή σκόνη και η θάλασσα είναι ελαφρώς υπερτιμημένη. Την ανεχόμουν, όμως, γιατί σκάβοντας μπορούσες να βρεις διάφορα βοτσαλάκια σε ωραία σχήματα και διάφορα χρώματα. Αν ήμουν τυχερός, μπορεί να έβρισκα και διαφανή, η δύναμη των οποίων ήταν τέτοια, που μπορούσαν να περισώσουν το όλο παράλιο βασανιστήριο.Η σχέση της φωτογραφίας με την πραγματικότητα είναι ιδιαίτερη.
Δεν πρόκειται για αναπαράσταση, αλλά για αποτύπωση εκείνης-  τουλάχιστον από πρακτική άποψη. Η πραγματικότητα που αποτυπώνεται, όμως, είναι απαραίτητα αποσπασματική και η επιλογή του τι θα φωτογραφήσεις είναι ταυτόχρονα μια επιλογή του τι δεν θα φωτογραφήσεις, τι θα αφήσεις από έξω. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά εργαλεία μέσω του οποίου ένας φωτογράφος μπορεί να αποτυπώνει την πραγματικότητα, αλλά να μη λέει την αλήθεια, η τουλάχιστον όχι την Αλήθεια με α κεφαλαίο, αλλά μια διαφορετικού τύπου αφήγηση.
Οι στιγμές που απεικονίζονται στις φωτογραφίες δεν είναι μεγαλοπρεπείς ή συνταρακτικές ή έντονες.Δεν απαιτούν την προσοχή κανενός. Είναι στιγμές που μάλλον εύκολα κανείς θα προσπερνούσε, χωρίς δεύτερη σκέψη. Όμως, παρόμοια με το να βλέπεις λουλούδια και να σπας το κοτσάνι ενός για να το πάρεις μαζί σου στο σπίτι σου, για να μπορείς να το επεξεργαστείς λίγο περισσότερο, να το μυρίσεις λίγο αργότερα, αυτές οι φωτογραφίες είναι κομμάτια της πραγματικότητας που επέλεξα να «σπάσω» και να τα πάρω μαζί μου, για να μου θυμίζουν, πέραν του χωροχρονικού συγκειμένου τους, ότι κρύβονται διάφορες όμορφες γωνιές μέσα στην καθημερινότητα και στις διάφορες στιγμές και παραστάσεις της.


Είναι τα διαφανή βοτσαλάκια που έχω καταφέρει να εξάγω από το πολύ λιγότερο αισθητικό και ευχάριστο σύνολο της ζωής μου.Αν ήμουν κυνικός θα έλεγα πως η διαδικασία της εύρεσης τους, σαν και στο παράδειγμα με την παραλία, είναι εκείνη που την κάνει ανεκτή. 


 Αλλά δεν θα το κάνω, απλώς θα το αφήσω να εννοηθεί.
φωτογραφίες και κείμενο του Σωτήρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *