ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Floral Fragility

Σκέψου τη ζωή σου σαν έναν κήπο.

Οι σπόροι που πέφτουν μέσα του είναι οι άνθρωποι ή καλύτερα είναι οι σχέσεις που έρχονται στη ζωή σου. Πολλοί σπόροι πέφτουν μέσα του, λίγοι, όμως, ριζώνουν. Αρκετοί σπόροι ριζώνουν, λίγοι, όμως, μένουν.

Κάποιοι είναι ζιζάνια και καλό θα είναι να τα βγάλεις από τον κήπο σου, γιατί θα σου χαλάσουν τα άλλα φυτά ή, ακόμη χειρότερα, το χώμα. Κάποιοι είναι καλοί σπόροι, άλλα οι αντίξοες συνθήκες που τους έτυχαν δεν τους βοήθησαν να ριζώσουν βαθιά και να μείνουν. Από τους λίγους που έχουν μείνει πια υπάρχουν διαφορετικά είδη. Υπάρχει το είδος των φυτών που είναι πολύ ευαίσθητα και θα πρέπει να τα φροντίζεις και να τα ποτίζεις καθημερινά. Κάποια σποράκια γίνονται τα φυτά που θα τα βλέπεις σπάνια και θα περιμένεις να έρθει ο καιρός τους για να τα έχεις κοντά σου. Αυτά δεν θέλουν τόσο πότισμα, γιατί είναι λίγο πιο άγρια.

Υπάρχουν και αυτά τα φυτά που τα πρόσεχες τόσο επιμελώς και με τόση αγάπη, που μεγάλωσε ο κορμός τους μαζί με το σώμα σου και έγιναν τα αιωνόβια δέντρα του κήπου. Στις αντίξοες συνθήκες βγήκαν πιο δυνατά και γερά, άντεξαν τον χιονιά, αποθήκευσαν το βροχόνερο από τις καταιγίδες, κράτησαν τον ήλιο από τις καυτές ημέρες. Τώρα πια μπορεί να έχεις να τα ποτίσεις για μήνες ή για χρόνια, αλλά ξέρεις πως θα είναι για πάντα εκεί, να ξεκουραστείς στην σκιά τους και να τους πεις πόσο τα καμαρώνεις.

Βασικός κανόνας της κηπευτικής είναι να θυμάσαι πως όλα τα φυτά σου είναι εύθραυστα. Όλα τα φυτά σου θα σπάσουν, αν τα λυγίσεις πολύ, αν τους βάλεις πολύ βάρος, αν τα αφήσεις έρμαια των ανέμων. Όλα τα φυτά σου θα σαπίσουν, αν είσαι αδιάφορος και δεν βγάλεις έγκαιρα τα έντομα που μπορεί να τα τρώνε, αν είσαι απρόσεκτος και τα ποτίζεις με κάτι τοξικό ή αν είσαι υπερπροστατευτικός και τα ποτίζεις πολύ πνίγοντάς τα.

Πρόσεχε πάνω από όλα τα χέρια σου να τα ακουμπάνε με αγάπη. Κανένα λουλούδι δεν άνθισε ποτέ με χαστούκια.

φωτογραφίες του Ettore D. Kass (Προσωπικός Λογαριασμός, Επαγγελματικός Λογαριασμός)

κείμενο της Κατιάνας Ραβάνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *