ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Κονδυλώματα: Όταν Έμαθα ότι Είμαι Φορέας

Τα ατυχή γεγονότα στη ζωή μας είναι και θα παραμείνουν πολλά. Συνήθως, κάνουν την εμφάνισή τους είτε χτυπώντας σου ευγενικά την πόρτα (όσο ευγενικά, φυσικά,μπορεί μία δυσμενής συγκυρία), είτε εισβάλοντας επιθετικά στην καθημερινότητά σου και ανατρέποντας τα πάντα στο διάβα τους. Εάν με ρωτάς τι θα προτιμούσα, δυστυχώς, δεν θα μπορούσα να σου απαντήσω με βεβαιότητα. Ίσως, μοναδικό μου συμπέρασμα σχετικά με τις κακοτοπιές είναι ότι ο μόνος τρόπος να τις διαχειριστείς είναι η αποδοχή της ύπαρξής τους. Βέβαια, ακόμη κι αν τις αποδεχτείς, δεν σημαίνει ότι παύουν να σε πονάνε.

Ως άνθρωπος, έως τη μέχρι τώρα ζωή μου, είχα κληθεί να αντιμετωπίσω ελάχιστα προβλήματα και αυτά ήταν μηδαμινής σημασίας. Ο δικός μου αγώνας με τα άγχη, τις δυσκολίες, τις φοβίες και με το αίσθημα της απελπισίας ξεκίνησε ένα καλοκαιρινό απόγευμα του περασμένου Ιούνη. Το τηλέφωνο χτύπησε και εγώ έλαβα τα δυσάρεστα νέα˙ είχα προσβληθεί από τον ιό των κονδυλωμάτων.Και κάπως έτσι, βρέθηκα αντιμέτωπη με ένα κύμα αποριών, πανικού και απελπισίας.

Ήμουν πεπεισμένη ότι είχε συμβεί κάποιο λάθος. Ο πρότερος βίος μου σε συνδυασμό με τις γνώσεις μου σχετικά με τα Σ.Μ.Ν δεν με άφηναν να αποδεχτώ την πραγματικότητα. «Μα πως είναι δυνατόν; Έχω αποκλειστική σχέση. Ήμουν η πρώτη του και ήταν ο πρώτος μου. Πάντα παίρναμε προφυλάξεις!», σκέψεις που γύριζαν συνεχώς στο μυαλό μου. Δυστυχώς , κάνει μεγάλο λάθος όποιος πιστεύει ότι τα Σ.Μ.Ν. βλάπτουν μόνο τη σωματική και ψυχική σου υγεία, καθώς αποτελούν, επίσης, μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνική και κατ’ επέκταση αισθηματική σου ζωή .

Αφού πληροφορήθηκα για τα αποτελέσματα του τεστ ΠΑΠ από τον γυναικολόγο μου, έσπευσα να τηλεφωνήσω στον σύντροφό μου εμφανώς ταραγμένη, για να διαπιστώσω την ίδια σύγχυση  και από την πλευρά του. Οφείλω να παραδεχτώ ότι η συζήτηση μαζί του ήταν κάπως καθησυχαστική, όμως, η αμφιβολία με ταλάνιζε, παρ’ όλο που του είχα τυφλή εμπιστοσύνη.Η λογική συγκρουόταν σφοδρά με το συναίσθημα-προαίσθημα , προκαλώντας μου έντονη ταραχή. Εν τέλει, επικράτησε η εμπιστοσύνη που τρέφω προς τον αγαπημένο φίλο και σύντροφό μου .Η αλήθεια είναι, όμως, ότι αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια βάναυση δοκιμασία για το ζευγάρι, από την οποία ελάχιστοι βγαίνουν νικητές.

Το ίδιο απόγευμα κιόλας συναντηθήκαμε, για να επισκεφθούμε τον γιατρό, ώστε να πραγματοποιηθούν οι περαιτέρω απαραίτητες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα θα έβγαιναν σε μία εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια εκείνων των δύσκολων μερών , συμπαραστάτες μου ήταν η οικογένειά μου και ο σύντροφός μου ,ο οποίος ουδέποτε αμφέβαλε για μένα. Ωστόσο, η καλή τους θέληση να μου προσφέρουν τη βοήθεια τους δεν ωφελούσε, καθώς βυθιζόμουν σταδιακά πιο βαθιά στη θλίψη μου. Δεν έτρωγα και το διάβασμα, εάν και  απαραίτητο τότε- καθώς βρισκόμουν εν μέσω εξεταστικής- φαινόταν επώδυνη διαδικασία. Το μόνο που έκανα ήταν να κλαίω φοβούμενη την επικινδυνότητα του ιού, ενώ, φυσικά, προσποιούμουν ότι όλα είναι καλά. Δεν ήθελα να καταλάβουν ότι κάτι συμβαίνει, δεν ήθελα να γίνει γνωστό ότι είμαι φορέας. Ο κόσμος κρίνει δίχως να ξέρει και σε απομονώνει. Αυτό το ήξερα καλά, γιατί έτσι φέρεσαι συχνά, εάν δεν είσαι μάλιστα και παθών, με τάσεις υπεροψίας και λύπησης νιώθοντας άτρωτος. Έτσι ήμουν και εγώ, οπότε πώς να τους κατηγορήσω ;

Οι μέρες πέρασαν, τα αποτελέσματα βγήκαν. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ήθελα να ελπίζω ότι επρόκειτο για ιατρικό λάθος. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ήταν ιατρικό λάθος παρά η πραγματικότητα. Έφυγα από το ιατρείο ηττημένη κουβαλώντας το στίγμα μιας σύγχρονης μάστιγας.

Σταδιακά, άρχισα να αποδέχομαι αυτό που μου συνέβη. Η πληγωμένη αυτοπεποίθησή μου άρχισε να ανακάμπτει , η διαθεσή μου βελτιώθηκε αισθητά , ενώ, παράλληλα , ξεκίνησα να συζητώ το πρόβλημά μου με τους πιο κοντινούς μου φίλους. Το όλο ζήτημα έγκειται στο να μη το αφήσεις να σε καταβάλει, πρέπει να το αποδεχτείς και να συνεχίσεις τη ζωή σου κανονικά. Όσο μεγαλύτερη αξία του δίνεις, τόσο περισσότερο χώρο θα καταλαμβάνει στη ζωή σου.

Εξάλλου, σκέψου ότι δεν είσαι μόνος και ούτε φυσικά και ο μοναδικός φορέας του ιού HPV. Σύμφωνα με το Journal of the American Medical Association (Dunne, Eileen F. et al, 2007) το 26.8% των γυναικών ηλικίας από 14 έως 59 έχουν μολυνθεί από τουλάχιστον μιας μορφής HPV. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο HPV των γεννητικών οργάνων είναι ένας αρκετά συνηθισμένος ιός, με τις στατιστικές να δείχνουν ότι πάνω από το 50% των γυναικών θα μολυνθούν από κάποιας μορφής σεξουαλικά μεταδιδόμενο τύπο του HPV.

Όσον αφορά στην πρόληψη, το προφυλακτικό αποτελεί μια ικανοποιητική μέθοδο προστασίας, παρ’ όλο που δεν εξαλείφει στον απόλυτο βαθμό τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού, καθώς δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια του πέους ή την περιγεννητική περιοχή, αλλά ούτε και όλα τα είδη της σεξουαλικής συνεύρεσης. Ωστόσο, το προφυλακτικό σε συνδυασμό με το ετήσιο Τεστ Παπανικολάου και την χορήγηση των εμβολίων Gardasil και Cervarix , τα οποία παρέχουν υψηλή προστασία από τον ιό των κονδυλωμάτων τύπου 6, 11, 16 και 18 ( οι τύποι 16 και 18 είναι  υπεύθυνοι για το 71% των περιπτώσεων καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας) , αποτελούν δίχως αμφιβολία τον καλύτερο τρόπο πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης του ιού.

Σκεπτόμενη, σήμερα, την υπάρχουσα κατάσταση κάποιες φορές ακόμη αναρωτιέμαι, προβληματίζομαι και θλίβομαι. Τις περισσότερες μέρες, όμως, παραμένω αισιόδοξη, δίχως να αφήνω να με καταλαμβάνουν αισθήματα αυτολύπησης. Σίγουρα, αυτή μου η εμπειρία με έκανε πιο δυνατή. Όχι όσο δυνατή θα ήθελα, βέβαια, αλλά ένα βήμα τη φορά αρκεί. Η αποδοχή της νέας πραγματικότητας ήταν η πρώτη μου νίκη. Επόμενος στόχος μου αποτελεί το να μπορώ να μιλάω ανοιχτά για το γεγονός ότι είμαι φορέας, χωρίς να ντρέπομαι. Γιατί μόνο με τη δημόσια έκφραση θα καταφέρουμε να αποδυναμώσουμε και εν τέλει να εξαλείψουμε τις προκαταλήψεις που υπάρχουν εις βάρος μας. 

Πάνω από όλα, να θυμάσαι ότι δεν είσαι ποτέ μόνος. Εάν νιώθεις την ανάγκη να μιλήσεις σε κάποιον, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζι μου στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση  www.feelfreetotalkhpv@yahoo.com .

κείμενο Ανωνύμου
σχέδιο Ραφαέλας 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *